Villa Sow in Dakar by SAOTA

The Villa Sow House is another dream home designed by SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects, a Cape Town-based studio.

This two-story contemporary residence was completed in 2011 and is located in Dakar, Senegal.

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-1

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-2

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-3

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-4

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-5

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-6

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-7

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-8

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-9

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-10

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-11

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-12

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-13

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-14

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-15

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-16

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-17

Bright-Lifestyle-Villa Sow -in -Daka-r by- SAOTA-18

Approach

The ground floor of the house is designed to facilitate convenient entertainment both indoor s and outdoors and is furnished to enjoy panoramic views of the Atlantic Ocean, and the pool terrace area. With articulated terraces, bequeathing each room an unfettered view of the sea, it’s no wonder that the main reference point of the house is the hallway from the study area to the kitchen, with all rooms extending from it. The orientation of the rooms in the house is all based on the best ocean views.

The study / office sits in a separate block joined to the main house by a hallway. Under the study/office sits a separate fully contained guest room, sitting on the very edge of the cliff, alongside which sits a private gym and reflecting pond. The main house has a lounge with a double volume space, a top of the range kitchen, barbecue terrace and pool terrace, as well as a gaming/family room.

A main feature in the house is the spiral staircase, clad in stainless steel, and the treads made of white granite. To add to the grandeur of this architectural element, there are 20mm in diameter stainless steel rods running from the first floor handrail to the lower ground floor, thus making the stairwell look like a sculptural steel tube.

The first floor houses the children and master bedroom. Clerestories and aluminium screens, coax illumination alongside the carefully framed north eastern views. A skylight above the stairwell and floor to ceiling glazing in the lounges add to the sense of transparency. The master suite opens up into a terrace with views of the ocean in the south western direction, and a private garden with an outdoor shower in the north eastern direction. The result is a cleaver and sophisticated hierarchy of spaces, each room situated to take full advantage of indoor-outdoor living.”

Like what you’re reading? Subscribe to our top stories.

Comments

Author: Ahmad Khalid

Ahmad Khalid A motivated and technically oriented candidate with excellent communication skills, adaptive range of writing styles, and considerable experience in working with CMS seeks employment as a website content writer in a well-established company where performance will be duly rewarded in an entirely professional work-environment.

Share This Post On